27.12.2012

RYŻ Z GRANATEM


Ryż ze szpinakiem i granatem:




















Składniki:
(proporcje są bez znaczenia, należy się kierować własnym upodobaniem)
- 100g ryżu brązowego
- 2 pełne garści świeżego szpinaku
- mały granat
- przyprawy wg smaku - ja dodałam tylko szczyptę soli i pieprzu

Wykonanie:
Ugotowany ryz mieszamy z posiekanymi liśćmi szpinaku i ziarenkami granatu.


10 komentarzy:

  1. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przejściem na wegetarianizm, ale słyszałam, że jest bardzo trudno uzupełnić zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki mineralne rezygnując z jedzenia mięsa. Mogłabyś polecić mi jakieś suplementy diety albo coś w tym stylu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marleno, zamiast się zastanawiać nad wegetarianizmem,zostań veganką. Po co zatruwać swój organizm nabiałem i hodować sobie różne ciężkie choroby? Wszystko, czego potrzebujesz do zdrowia, dobrego samopoczucia i urody, znajdziesz w roślinach. Bez żadnych suplementów. Potrzebne informacje na ten temat znajdziesz w blogu http://vegezdrowie.pl/ W razie wątpliwości pytaj. Pozdrawiam serdecznie:) Teresa http://vegezdrowie.pl/

      Usuń
    2. Nie da się być zdrowym jedząc same produkty roślinne. Niestety.

      Usuń
    3. Marlena, stanowisko m.in Światowej Organizacji Zdrowia i Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego jest takie, że przy diecie wegetariańskiej suplementy nie są potrzebne :-)
      Natomiast przy wegańskiej jedynie witamina B12. Ja piję sporo mleka roślinnego, które ma dodatek B12, sporadycznie kupuję B12 w tabletkach.
      Oczywiście ważne jest, aby jeść rozsądnie czyli dużo warzyw (zwłaszcza tych zielonoliściastych jak np szpinak, jarmuż oraz roślin strączkowych), owoców, kasz i orzechów, pieczywo ograniczyc do razowego.
      Ja nie jem mięsa już od 13 lat i jestem zdrowa :) powiedziałabym nawet że zdrowsza od większości moich niewegetariańskich znajomych.

      Usuń
  2. Jak to smakuje? Od dłuższego czasu próbuję znaleźć jakieś sałatkowe połączenie dla granatu, kiedyś próbowałam z kuskusem, ale nie sprawdziło się, znalazłam przepis na quinoę granat i jarmuż, wyobrażam sobie ten smak, ale z braku jarmużu muszę wykombinować coś innego, może właśnie szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko opisać mi smak :) ale nie ma tu żadnych przypraw, wiec jest on dość prosty i świeży... Szpinak jest chyba dobrym zastępnikiem dla jarmużu, ja często znajduje przepisy na koktajle z jarmużu i zazwyczaj zastępuje go włascie szpinakiem :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, widzę, że doceniasz walory świeżego szpinaku. Ja też jestem jego wielbicielką. Właśnie przed chwilą zjadłam kanapki z pastą z czerwonej soczewicy,ogórkiem kiszonym i pysznym, świeżutkim, zielonym szpinakiem. Polecam :)Teresa http://vegezdrowie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, a może kilka swoich świątecznych przepisów na twoje specjalności świąteczne, ciasteczka, czy ciasta, dorzucisz na stronkę http://www.facebook.com/pages/Vega%C5%84skie-%C5%9Bwi%C4%99ta-pyszne-zdrowe-etyczne/302638156511695
    Pozdrawiam:) Teresa http://vegezdrowie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. no granat ze szpinakiem to może być super, ja uwielbiam takie połączenia lekkich słodkości, kwaśności i zieloności, pozdrawiam i jak tylko dorwę granat to się "rozerwę" przy tej potrawie ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...