17.12.2012

ZUPA Z JARMUŻU


Zawsze gdy kupię dużą paczkę jarmużu, zaczynam od ugotowania takiej zupy :) Dzięki soczewicy i ziemniakom jest sycącą, ale ja i tak nigdy nie poprzestaje na jednym talerzu ;)
Kiedyś jarmuż wykorzystywałam do owocowo-warzywnych szejków, ale ostatnio wolę go w wersji obiadowej lub surówkowej. Jest bardzo zdrowy, jak zresztą wszystkie ciemnozielone warzywa liściaste, wiec warto po niego sięgać.Sezonowo można go kupić w hipermarketach Real.


Zupa jarmużowa:























Składniki:
- 7dużych liści jarmużu
- 1kg ziemniaków
- 2filiżanki zielonej soczewicy
- cebula
- 4ząbki czosnku
- sok z 1cytryny
- kolendra, kurkuma, kumin, pieprz
- 2litry bulionu warzywnego (ja użyłam Vegeta Natur)
- natka pietruszki na wierzch

Wykonanie:
Zagotowujemy bulion,
wrzucamy do niego ziemniaki pokrojone w kostkę, porwane liście jarmużu, soczewicę, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek oraz sok z cytryny.
Przyprawiamy.
Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka (ok 15min)

2 komentarze:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...