07.01.2013

CIASTKA Z BURAKIEM


Słodkie wypieki z dodatkiem warzyw to chyba moje ulubione. Pamiętam jak jeszcze będąc w liceum wszyscy krzywili miny, gdy mówiłam o cieście marchewkowym, a dziś jest ono już dość popularne i nie wzbudza takiego zdziwienia. Niedługo będzie pewnie tak samo z cukinią i burakiem :)

Ciasteczka buraczane:


























Składniki:
- 3 filiżanki mąki (użyłam razowej żytniej)
- 1/2 filiżanki cukru
- 1 filiżanka startych ugotowanych buraków
- 1/2 filiżanki mleka sojowego
- 1/2 filiżanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałeczki
- 1/2 łyżeczki goździków zmielonych
- ekstrakt waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego + 6łyżek ciepłej wody (klejąca papka ;) )

Wykonanie:
Osobno mieszamy suche składniki oraz mokre.
Łączymy je i dodajemy czekoladę.
Formujemy ciasteczka, pieczemy w temp. 180c niecałe 15min.
Czekamy aż ciastka ostygną (w lodówce/zamrażalce), są wtedy zdecydowanie smaczniejsze :-)

Przepis bierze udział w akcji:



6 komentarzy:

  1. Swego czasu robilam kluski z burakiem i wyszły niesamowicie słodko, przypuszczam że takie ciasto też nabrało słodyczy od nich. Chętnie wypróbuje ten przepis.
    Pozdrawiam
    monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się z takim wykorzystaniem buraka.. Ciekawe i oryginalne

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraka na słodko, a w połączeniu z czekoladą lub kakao to już cudo nie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki cudowny pomysł :)
    Jaką mają konsystencje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po ostygnięciu taką typowo ciastkową :)

      Usuń
  5. Bardzo pozytywnie nastrajające zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...