27.02.2013

RACUCHY WEGAŃSKIE Z JABŁKIEM

























Składniki:
♥ filiżanka płatków jęczmiennych (lub owsianych, orkiszowych itp)
♥ filiżanka mąki - u mnie razowa żytnia
♥ 1,5 filiżanki roślinnego mleka waniliowego
♥ 2 jabłka
♥ 2 łyżki cukru
♥ cynamon, sól
♥ 2 łyżki zmielonego siemienia + 6 łyżek gorącej wody

Wykonanie:
Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy aż napęcznieją (ok 20min)
Dodajemy do nich mąkę, cukier, sól, przyprawy.
Dodajemy starte jabłka oraz papkę z siemienia.
Smażymy nieduże racuszki. One dość mocno chłoną olej, więc polecam odsączyć je na papierowym ręczniku.

7 komentarzy:

  1. Racuchy wyszły świetne i na pewno są bardzo dobre w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować taką wegańską wersję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dłuższego czasu ubolewam, że jedyny sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami jaki znam opierał się na jajkach. Twój brzmi i wygląda bardzo apetycznie, na pewno go wkrótce go wypróbuję, bo tęsknie za tym daniem okrutnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osoby mocno przywiązane do tradycyjnych racuchów, pewnie poczują różnicę, ale według mnie bezjajeczna wersja jest równie smaczna :) po prostu nieco inna, ale z pewnością nie gorsza

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...