11.03.2013

CZEKOLADOWY MUS

Coś dla miłośników czekoladowych smaków :)
Mus ten można wykorzystać jako farsz do naleśników, kremową warstwę ciasta lub babeczek, ale mnie zadowolił w czystej wersji jedzony prosto z miseczki :-)

























Składniki:
♥ 100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
♥ 150g tofu naturalnego (najlepiej takiego bardziej wilgotnego, świeżego)
♥ 70ml mleka czekoladowego sojowego
♥ pełna łyżka wiórków kokosowych
♥ łyżka ksylitolu (lub innego cukru)
♥ płatki migdałowe

Wykonanie:
Tofu miksujemy z mlekiem do uzyskania kremowej konsystencji.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy z tofu, wraz z ksylitolem i wiórkami, mieszamy.
Posypujemy płatkami i wiórkami.
Odstawiamy do lodówki, żeby dobrze dobrze się schłodziło -nabiera wówczas lepszej konsystencji i smaku,


10 komentarzy:

  1. Wow! Wygląda cudownie! Chce taki deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega fajnie. Ale jakie to kaloryczne :)

    Zapraszam również do mnie:
    http://www.kulinarnyblog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ten mus potraktowac jako pełen posilek np śniadanie :) albo zjeśc jako deser i potem pójść pobiegać albo zrobić trening na siłowni :)

      Usuń
  3. Mus to mus :)
    Wygląda pięknie pewnie jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. jest prosty, a wygląda na prawdę przepięknie. wtedy mnie zachwycił czajniczek, a teraz filiżanka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...