28.03.2013

MARCHEWKA Z KUSKUSEM I SOSEM



































Składniki:
♥ 300g marchwi
♥ cebula
♥ 2 łyżki rodzynek
♥ sok z 1/2 -1 pomarańczy
♥ 1/2 ł curry, ł cynamonu, pieprz, sól
    ♥ łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego
    ♥ 200ml bulionu warzywnego
    ♥ 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ♥ oliwa
    Sos:
    ♥ filiżanka śmietany sojowej
    ♥ natka pietruszki
    ♥ 2 ząbki czosnku
    ♥ sól pieprz

Wykonanie:
Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z posiekaną natką, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Marchewkę i cebulę siekamy.
Smażymy cebulę aż się zeszkli, mieszamy z przecierem. Dodajemy marchew, cynamon oraz mąkę. Po chwili dolewamy bulion, wrzucamy rodzynki, pierz, curry i sól. Gotujemy na małym ogniu stopniowo dolewając sok z pomarańczy.
Gotujemy tyle czasu na ile miękką chcemy mieć marchewkę, ja robiłam to krótko bo wolę gdy jest jeszcze chrupiąca.

Przepis wzięłam ze strony kitchen-affairs.com i tak jak tam proponowano marchewkę podałam z kuskusem.


5 komentarzy:

  1. szybki i łatwy pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na kolację też się sprawdzi :)
      i w sumie czemu nie na śniadanie ;)

      Usuń
  2. Kasiu fantastyczny przepis:) łatwy, szybki i zdrowy:):*

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...