15.03.2013

SOCZEWICA Z RYŻEM (po indyjsku)




















Składniki:
♥ 1/2 filiżanki ryżu
♥ 1/2 filiżanki zielonej soczewicy
♥ 1/3 fil. startej marchewki
♥ 1/4 fol. startego ogórka
♥ fil. jogurtu sojowego
♥ 2 łyżki oleju
♥ 2 łyżki natki pietruszki + na wierzch
♥ łyżeczka startego imbiru
♥ 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 ł kuminu, 1/2 ł curry, 1 ł soli

Wykonanie:
Ryz i soczewicę gotujemy.
Dodajemy łyżkę oleju, imbir, sól.
Gdy przestygną mieszamy je z warzywami oraz jogurtem.
Na oleju podsmażamy kumin, gorczyce, curry, na koniec dodając natkę. Łączymy z daniem.

Na podstawie przepisu z manjulaskitchen.com

4 komentarze:

  1. Wygląda ciekawie :) w ofgole nie znam kuchni indyjskiej, musze sprobowac bo chyba by mi zasmakowalo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchnia indyjska jest genialna. dzięki niej odkryłam kumin, ktry jest jedną z moich ukochanych przypraw :) do tego pyszne placki, kotlety, sosy ... chyba każdy znajdzie tam coś dla siebie

      Usuń
  2. Uwielbiam indyjskie jedzenie :)muszę wypróbować z dodatkiem ogórka :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...