30.04.2013

ZUPA Z POKRZYWY / ♥o pokrzywie -właściwości i zastosowanie

Wczoraj po śniadaniu wybrałam się na spacer, żeby nazrywać pokrzywy.

Pokrzywa jest niedocenianą rośliną, tymczasem jej liście -które możemy zbierać od przedwiośnia do maja (w późniejszym okresie zrywamy tylko najmłodsze listki z wierzchołków rośliny, a stare zostawiamy gdyż sa one szkodliwe dla nerek) - są bardzo wartościowym pokarmem : zawierają m.in witaminę A, B2, C, E i K, zelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, krzem i mangan.
Z liści możemy wyciskać sok lub parzyć herbatę. Używać ich do zup lub na surowo do sałatek albo kanapek.
W medycynie ludowej leczy się nią reumatyzm, nerwobóle, wrzody oraz zatrucia. W starożytności stosowano ją przy ranach.
Jest to również roślina uznawana za magiczną, jest obecna w rytuałach płodności, miłości, ochrony przed złymi urokami i demonami. :)
O jej właściwościach możnaby długo pisać, m.in. ma działanie krwiotwórcze, moczopędne, wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, stymuluje wydzielanie insuliny, a także zwiększa odporność organizmu.
Więcej możecie przeczytać tutaj:
http://luskiewnik.pl/urtica/fitofarmakologia.htm
http://vitalia.pl/artykul1701_Pokrzywa-zwyczajna-a-jednak-niezwykla.html
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl10/teksty249
http://www.janus.net.pl/pokrzywa_zwyczajna.htm

Oto zupa, którą zrobiłam:




















Składniki:
♥ 4 filiżanki liści pokrzywy
♥ 2 marchewki
♥ pietruszka
♥ mały kawałek selera
♥ 1/2 pęczka natki pietruszki i 1/2 pęczka koperku
♥ 5 łyżek kaszy jaglanej
♥ 2 litry bulionu warzywnego
♥ łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Do gotującego się bulionu wrzuciłam pokrojone warzywa.
Po 10 minutach dodałam posiekaną pokrzywę, kaszę i gotowałam jeszcze przez 10 minut.
Zdjęłam garnek z ognia, dodałam natkę, koperek i oliwę.

12 komentarzy:

  1. od lat słyszę o tym jedzeniu pokrzyw ale jakos nie mam ochoty i odwagi sie zebrac do zbierania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zbieranie to sama przyjemność :) ja uwielbiam chodzić po łąkach i lasach :)

      Usuń
  2. ooo już jest młoda pokrzywa? cudownie zrobie taka zupkę jak na majowce zerwe pokrzywki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadlam takiej zupy i bardzo jestem ciekawa jej smaku:-)Nie wiem tylko czy w Stanach moglabym kupic pokrzywe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, że można kupić mniszek, może pokrzywę też sie da

      Usuń
  4. a w Polsce można gdzieś kupić? mieszkając w centrum miasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm.... znam jedną osobę, która sprzedaje pokrzywę, ale robi to prywatnie. myśle, że na rynkach/targach można kogoś takiego znaleźć, ale chyba nie jest to popularne. polecam wybrac się w weekend poza miasto :-)

      Usuń
  5. Nigdy nie jadlam takiej zupy, ciekawa ;) moze się kiedys odwaze ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomyśl o pokrzywie jak o zwykłym zielonolistnym warzywie :)

      Usuń
  6. dziś pomimo deszczu też się wybrałam na zrywanie pokrzywy. jeszcze jest malutka, ale na zupę starczy

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam pokrzywę jak szpinak, smażyłam na maśle, jednak była to późna pokrzywa,więc była gorzka w smaku jak piasek... teraz majowa wydaje się najlepsza! Trzeba uzbierać i spróbować jeszcze raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. późną pokrzywę tez lubię, ale zbieram tylko szczytowe liście

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...