19.05.2013

MNISZEK W KUCHNI : syrop, pasta kanapkowa, koktajl

kwiaty i pączki mniszka oraz pokrzywa
Mniszek zawiera gorycze, garbniki, kwasy organiczne (kwas foliowy), sole mineralne (kobalt, mangan, wapń, fosfor, magnez, sód, bor, glin i dużo związków miedzi, cynku oraz żelaza, potasu i molibdenu), kauczuk, witaminę A i C i w niewielkich ilościach olejek eteryczny, a w korzeniach - związki cukrowe (inulina). W kwiatach znajdują się flawonoidy i karotenoidy.*
(* źródło: Zioła w polskim domu. D. Tyszyńska-Kownacka, T. Starek)

Ponieważ ostatnie tygodnie bardzo sprzyjały zbieraniu mniszka, to przygotowałam z niego kilka przepisów.
Na początek coś słodkiego:

Syrop z mniszka

Składniki:
♥ 500sztuk kwiatów mniszka
♥ litr wody
♥ 3 cytryny
♥ kilogram cukru

Wykonanie:
Opłukane kwiaty gotujemy w litrze wody wraz z pokrojoną cytryną (ze skórką) przez 30minut. Przecedzamy płyn przez gazę, dodajemy do niego cukier i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji syropu (trwa to ok 1,5 godz.). Dodajemy sok z dwóch cytryn i przelewamy do słoika.

Możemy dodawać do herbaty lub polewać nim desery.
Gotując dłużej otrzymujemy konsystencję miodu.





Pasta kanapkowa:


Składniki:
♥ filiżanka kwiatów mniszka
♥ filiżanka zielonego groszku
♥ 1/2 awokado
♥ łyżka sezamu
♥ łyżka oleju sezamowego
♥ oregano, sól
♥ 1/4 filizanki wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy.


(źródło przepsiu: irinaverwer.com)



Koktajl z mniszka i bananów

Składniki:
♥ 2 banany
♥ pełna garść kwiatów mniszka
♥ mleko sojowe - ilość do pożądanej konsystencji

Wykonanie:
Wrzucamy do blendera i miksujemy












Niedawno wrzucałam przepis na podsmażane pączki mniszka klik, tutaj to samo ale jeszcze z dodatkiem marchewki :) Można wykorzystać zamiast surówki do obiadu









Pączki można zamarynować w occie i dodawać do sałatek, to taka namiastka kaparów ;)

11 komentarzy:

  1. Cudny pomysł z tym mniszkiem :) ten syrop cały czas mnie kusi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze warto go mieć pod ręką, takie slodzidła zawsze się przydają :)

      Usuń
  2. Szukałam takich przepisów-dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w zyciu bym nie pomyslala ze taki pysznosci z mlecyka;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mlecz to nie mniszek, choć też jest jadalny

      Usuń
  4. Oj jak duzo zastosowan ma mniszek u Ciebie:-) Ja robilam tydzien temu syrop. Samo zdrowie podobno:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy takich cukrowych przepisach zawsze mam watpliwości czy jakiekolwiek zdrowie się tam znajduje ;) ale z pewnością jest smacznie :D

      Usuń
  5. Ciekawie napisane z info o zdrowotnych korzysciach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. so delicius..
    enter and win giveaways on my blog preppydemoiselle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta pasta to rewelacyjny pomysł. Dzięki za wynalezienie u autorki.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...