13.07.2013

SZPARAGI W CIEŚCIE ♥ SURÓWKA Z CUKINI (witariańskie spaghetti)




















Składniki:
♥ ciasto francuskie
♥ 250g ugotowanej białej fasoli
♥ 2 łyżeczki musztardy dijon
♥ 3 łyżki soku z cytryny
♥ sól, pieprz, bazylia
♥ szparagi -najlepiej zielone

Wykonanie:
Z fasoli, musztardy, cytryny oraz przypraw robimy pastę (najszybciej w blenderze, ale można też ucierając)
Smarujemy nią płat ciasta francuskiego.
Wycinamy dość szerokie prostokąty, na każdy kładziemy kilka szparagów i zawijamy.
Pieczemy 20minut w 200C.


i jeszcze danie imitujące wyglądem spaghetti, ale o wiele zdrowsze :) może posłużyć jako surówka lub danie samo w sobie.


















Składniki:
♥ 1/2 dużej cukini
♥ 2 marchewki
♥ szczypiorek
♥ sos: 1/2 cukini, awokado, cytryna, sól, pieprz

Wykonanie:
Cukinie i marchewkę starłam na spiralizerze (jeśli nie mamy to mozna pokombinować z jakąś obieraczką czy po prostu nożem).
Wszystkie składniki sosu zblendowałam.
Danie posypałam szczypiorkiem.

5 komentarzy:

  1. Swietne i już sie częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie odmrażam ciasto francuskie , szparagi kupię z samego rana :) Zrobię je na jutrzejszy piknij :) Tylko w mniejszej wersji takiej do pochrupania :) Wyglądają pycha , dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawdziwy krolewski obiad:-) Moglabym jesc taki zestaw codziennie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie również zainspirowały szparagi w cieście ;)
    Super to wygląda, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...