12.11.2013

KALAFIOR ZAPIEKANY Z TOFU (a la beszamel)

Przepis pochodzi z książki, o której wspominałam przy okazji innego przepisu na tofu - zupy z ciecierzycą klik - "Zaskakujące tofu" Marioli Białołeckiej


Składniki:
♥ kalafior
♥ 360g tofu naturalnego
♥ 250g pieczarek
♥ 2 cebule
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 500ml mleka sojowego
♥ 1500ml bulionu warzywnego
♥ 6 łyzek mąki kukurydzianej lub ryżowej
♥ łyżka octu balsamicznego
♥ łyżka octu jabłkowego
♥ kilka łyzek oliwy/oleju
♥ 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
♥ bułka tarta

Wykonanie:
Różyczki kalafiora gotujemy w bulionie warzywnym (nie do całkowitej miękkości).
Na 2 łyżki oliwy wrzucamy  jedną posiekaną cebulę, po paru minutach dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy ok 5minut.
Do blendera wrzucamy tofu, 2 ząbki czosnku, 1 cebulę, mleko sojowe, ocet, 2 łyżki oleju, gałkę, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy.
Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Układamy różyczki kalafiora, na nich cebulę z pieczarkami i polewamy sosem z tofu, zwracając uwagę, aby wniknął pomiędzy warzywa.
Poeczemy 35-40min w temp. 190c.

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tym a la beszamelem;) Dokładnie w sam raz do kalafiora!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis... Zapraszam do udziału w akcji na durszlaku wegetariański obaid :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak będę mieć do dyspozycji piekarnik to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadlam czegos podobne, wyglada bardzo interesujaco. Chetnie bym sprobowala:-)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...