01.11.2013

SUROWE CIASTO Z DYNI - SŁODKIE I ZDROWE :-) (witariańskie, raw)

Ten przepis pochodzi z kanału na  youtube, prowadzonego przez Kristinę -jeśli jeszcze jej nie znacie, polecam jej filmiki:


Ciasto jest bez dodatku cukru, ale za sprawą daktyli jest bardzo słodkie.
możemy się nim zajadać bez wyrzutów sumienia ;)
Z podanych proporcji wyszły mi dwa ciasta z małej keksówki.


Składniki:
♥ mała dynia
♥ 1,3kg suszonych daktyli (lepiej by było mieć świeże)
♥ 1,5 filiżanki orzechów włoskich
♥ persymona - dojrzała!
♥ cynamon, kawałek imbiru, wanilia

Wykonanie:
Połowe daktyli blendujemy razem z orzechami.i odrobiną cynamonu.
Z powstałej masy formujemy spód ciasta, lepiąc je w jakimś naczyniu (u mnie keksówka ).
Przygotowujemy nadzienie: 
pozostałą połowę daktyli blendujemy wraz z dynią, persymoną, imbirem, cynamonem i wanilią.
"krem" wlewamy do formy i odstawiamy ciasto na 2-3 godziny do zamrażalki, aby masa się ściągnęła.

A tutaj możecie zobaczyć krok po kroku jak robi to Kristina:

9 komentarzy:

  1. niedawno gdzies na fb na nią trafilam, bardzo pozytywna osoba :)
    ciasto super zachecajace

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, jak mi się podoba to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. surowa dynia w cieście? nigdy bym na to nie wpadła : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto na pewno pyszne, surowa dojrzała dynia jest bardzo, bardzo smaczna. W koktajlach tez się sprawdza :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię jak z takiej małej ilości składników wychodzi coś pysznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis! Na balkonie czeka u mnie dynia... hmm już chyba wiem do czego wykorzystam jej sporą część:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jej filmiki, oglądam wszystkie:-) Ciasto superowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny przepis! Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...