28.11.2013

WEGAŃSKI "SER" Z NERKOWCÓW prosty przepis

"Ser" który widzicie poniżej jest niebanalnym dodatkiem do kanapek. Myślę, że to taka smaczniejsza alternatywa dla tofu.
Warto zaznaczyć, że nie jest to imitacja sera odzwierzęcego - konsystencja jest podobna, ale smak inny (lepszy ;) ).



Składniki:
♥ 1,5 filiżanki nerkowców
♥ 3 ząbki czosnku
♥ sok z 1/2 cytryny
♥ 4 łyżki oliwy
♥ słodka papryka
♥ czosnek niedźwiedzi
♥ sól

Wykonanie:
Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy je na noc.
Następnego dnia wrzucamy je do blendera (bez wody) albo mielimy. Dodajemy ok łyżeczkę soli, oliwę, sok z cytryny, odrobinę papryki, dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy nasz "serek" i wstawiamy go do piekarnika na 35minut w temp.180c.
Po wyjęciu posypujemy dość obficie papryką i czosnkiem niedźwiedzim.

9 komentarzy:

  1. Szkoda że nie mam dobrego blendera ten serek musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak z nerkowców to musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serek z nerkowców. właściwie to wszystko z nerkowców uwielbiam, ale serek szczególnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastępowanie nabiału roślinami to super sprawa! Bardzo fajny przepis! Faktycznie płatki drożdżowe pasują do roślinnych serów, bo mają w sobie smak umami, czyli ten znany np. z parmezanu. Zapraszam na mojego bloga po wegańskie przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również uwielbiam orzechy, choć o takim serze pierwszy raz słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robie takie sery z orzechow, ale z probiotykami, fermentuja kilka dni i wtedy smakuja bardziej podobnie do nabialowych - w zaleznosci od przypraw oczywiscie:-) /Bardzo je lubie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie :) a to zielone to pietruszka czy marihuana ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm ile gramów tych nerkowców? nie mam filiżanki. ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...