26.11.2013

ZUPA DYNIOWA NA SŁODKO WEDŁUG KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN

Kolejna zupa z cyklu pięciu przemian, tym razem na słodko :)




Składniki:
Ogień - 300ml wrzątku, kurkuma
Ziemia - 1/2 małej dyni
Metal - curry, gałka muszkatałowa
Woda - sól
Drzewo - 2 łyżki mąki razowej
Ogień - kurkuma
Ziemia - 2 filiżanki mleka sojowego, 1 łyżka oleju słonecznikowego, ksylitol (lub cukier)

Wykonanie:
Do gotującej się wody dodajemy kurkumę.
Dynię ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka.
Przyprawiamy gałką i curry,
odrobiną soli.
W niedużej ilosci zimnej wody mieszamy mąkę i dolewamy do zupy.
dodajemy szczyptę kurkumy,
wlewamy mleko, olej i słodzimy według uznania.

5 komentarzy:

  1. zupę dyniową jadłam pierwszy raz niedawno i taka w wersji słonej bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...