01.12.2013

OBIAD WEGAŃSKI: KOTLETY ZIEMNIACZANE + ZUPA ZE SZPINAKIEM



Składniki:
♥ 400g ziemniaków
♥ 200g pieczarek
♥ 2 łyżki szczypiorku
♥ 2 ząbki czosnku
♥ sól, pieprz
♥ łyżka zmielonego siemienia lnianego
♥ olej

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i ubijamy.
Na oleju podsmażamy przez kilka minut drobno posiekane pieczarki oraz czosnek. Odsączamy z nadmiaru wody.
Grzyby dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy, dorzucamy posiekany szczypiorek i siemię.
Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej lub mące (lub innej panierce) i smażymy do zarumienienia.




Składniki:
♥ 250g szpinaku
♥ 2 marchwie
♥ mała pietruszka
♥ 3 łodygi selera naciowego
♥ 2 cebule
♥ 1/2 filiżanki ciecierzycy
♥ 1/2 filiżanki czerwonej fasoli
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 2 litry bulionu

Wykonanie:
Ciecierzycę i fasolę gotujemy.
Podsmażamy cebulę. Po paru minutach dodajemy posiekaną marchew, pietruszkę i seler. Po chwili zalewamy bulionem.
Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajmey ciecirzycę z fasolą, czosnek oraz posiekane liście szpinaku.

2 komentarze:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...