17.12.2013

PAPRYKARZ WEDŁUG KUCHNI PIECIU PRZEMIAN

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia pięciu przemian z zachowaniem polskiej tradycji kulinarnej" autorstwa E.Dobek oraz T. Gulińskiego.




Składniki:
Ziemia (smak słodki): olej, 2 marchewki, pietruszka, papryka, kumin
Metal (s.ostry):          kawałek selera, por, pieprz,  filiżanka brązowego ryżu
Woda (s.słony):         sól
Drzewo (s.kwaśny):   2 pomidory, bazylia
Ogień (s.gorzki):        tymianek

Wykonanie:
Na patelnię na niedużą ilość oleju wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę oraz drobno posiekaną paprykę.
Dodajemy starty seler, posiekany por, przyprawiamy pieprzem.
solimy.
Dodajemy pokrojone pomidory i bazylię.
Dorzucamy tymianek.
Dusimy aż warzywa zmiękną.
Przyprawiamy kuminem (polecam rozgnieść go w moździerzu, daje wtedy lepszy aromat).
Do warzyw dodajemy wcześniej ugotowany brązowy ryż, mieszamy.

3 komentarze:

  1. takiej wersji nigdy nie jadłam, ale szczeciński miałam okazję, bleh.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei nigdy nie jadłam szczecińskiego ;)

      Usuń
  2. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...