18.01.2014

ZUPA Z KAPUSTY WEDŁUG KUCHNI 5 PRZEMIAN

Pamiętam, że w dzieciństwie moja mama gotowała zupę kapuścianą i jadła ją przez 3 dni, co miało przyspieszyć spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Ta dieta kapuściana funkcjonuje chyba nadal i można jeszcze trafić na nią w prasie kobiecej.
Myślę, że jedzenie dowolnej warzywnej zupy przez kilka dni ( i niczego innego) będzie pomocne przy odchudzaniu, o ile dana osoba nie rzuci sie później na jedzenie ze zdwojona siłą.
Poniżej zupa kapuściana ugotowana według zasad kuchni pięciu przemian
(więcej na temat tego stylu gotowania tutaj: klik)


Składniki:
Ogień (smak gorzki): 2litry wrzątku, kurkuma, tymianek
Ziemia (smak słodki): papryka czerwona oraz zielona, cukinia, kumin, oliwa
Metal (smak ostry): 1/2 białej kapusty, seler, por, 3 łodygi selera naciowego, 2zabki czosnku, oregano, pieprz
Woda (smak słony): sos sojowy, sól
Drzewo (smak kwaśny): 3 pomidory bez skorki, bazylia, natka pietruszki

Wykonanie:
Do wrzątku dodajemy kurkumę.
Następnie pokrojone papryki,
posiekaną kapustę, seler (zwykły i naciowy), por.
Solimy.
Dorzucamy pokrojone pomidory, bazylię,
następnie tymianek.
Gotujemy kilka minut.
Dodajemy cukinię, trochę oliwy i kuminu (wcześniej ubiłam go w moździerzu, żeby był bardziej aromatyczny),
doprawiamy czosnkiem, oregano, pieprzem oraz na koniec sosem sojowym.
Gotujemy az warzywa zmiękną.
Na talerzu zupę posypujemy natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. kiedyś jadłam jej dużo:) lubię takie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne :) zwłaszcza na takie zimowe dni.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...