19.03.2014

PASZTET Z SOCZEWICY CZERWONEJ (bez pieczenia)


Składniki:
♥ 1,5 filiżanki czerwonej soczewicy
♥ cebula
♥  marchewka
♥ pietruszka
♥ kawałek pora
♥ 2-3 ząbki czosnku
♥ majeranek, pieprz ziołowy, sól
♥ olej

Wykonanie:
Soczewice wrzucamy do blendera i mielimy na makę.
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebule,
po chwili dodajemy starte warzywa, trochę wody i dusimy kilka minut.
Dolewamy 2 filiżanki wody, wsypujemy soczewicę, przyprawiamy (dość obficie).
Gotujemy ok 15min regularnie mieszając.
Przekładamy do foremki i studzimy.

Pasztet bardziej nadaje się do smarowania niż krojenia.

6 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowy przepis i na pewno pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam takiego, ciekawie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, swoją drogą uwielbiam czerwoną soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostanio robiłam pasztet z soczewicy zielonej, wersje pieczoną ;) Może skuszę sie ne wypróbowanie twojej, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis świetny, ale talerzyk z pandą to jest dopiero cudo!! :3 Skąd go masz? :-)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...