28.04.2014

PIECZEŃ Z SOCZEWICY _ i _ ZAKWAS BURACZANY


PIECZEŃ Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:
♥ filiżanka soczewicy
♥ 100g makaronu ( u mnie razowy)
♥ 300g pieczarek

♥ cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ majeranek, sól, pieprz
♥ olej

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy. Makaron rownież.
Na oleju podsmażamy posiekana cebulę, po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy kilka minut pod przykryciem.
Mieszamy ze sobą: soczewicę, makaron, cebulę z pieczarkami, dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy.
Wszystko ucieramy lub blendujemy, ale nie na gładką masę - część warzyw powina zostać rozgnieciona, część pozostać w całości.
Mase przekładamy do formy i pieczemy 20min w temp. 180c.

Studzimy.



ZAKWAS BURACZANY - ELIKSIR ZDROWIA I URODY



Składniki:
♥ kg buraków
♥ 6 ząbków czosnku
♥ 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka kminku
♥ 2 łyżki soli
♥ kromka chleba razowego NA ZAKWASIE (to bardzo ważne aby było to pieczywo z zakwasu, innego nie używamy)
♥ 2 litry wody

potrzebny będzie również duży słój.

Wykonanie:
Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je w naszym słoju i posypujemy przyprawami.
W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy nią buraki tak aby całkowicie je przykryła.
Na wierzch kładziemy kromkę chleba.
Słój przykrywamy pokrywką i odstawiamy w cieple, ciemne miejsce.
Po 2 dniach wyjmujemy chleb i jeśli na powierzchni zebrała się biała piana to ją również usuwamy (używając drewnianej łyżki).
Słój odstawiamy jeszcze na 5 dni regularnie doglądając czy nie zbiera się w nim biały osad, ktory trzeba usuwać.

Po tym okresie napój jest gotowy do spożycia. Buraczki oczywiście równiez możemy zjeść :)

1 komentarz:

  1. Takiej odsłony pieczeni z soczewicy nie znałam ;D Ciekawy pomysł z tym makaronem :) Pewnie działa jako "zlepiacz" i zagęszczacz

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...