15.04.2014

SYROP Z FIOŁKÓW "miód wegański" PRZEPISY Z POKRZYWĄ: pasztet i pasta


SYROP Z FIOŁKÓW

Zeszłej wiosny wrzucałam przepis na syrop z mniszka klik oraz stokrotek klik.

Tym razem przyszła kolej na fiołki i musze przyznać, że jest on według mnie najsmaczniejszy :)



Składniki:
♥ 300g kwiatów fiołków
♥ cytryna
♥ 2 filiżanki cukru
♥ 1 1/2 filiżanki wrzatku
♥ filiżanka wody

Wykonanie:Kwiatki dokładnie płuczemy.
Zalewamy je wrzątkiem i dodajemy cytrynę pokrojoną w kostkę (razem ze skórką). Odstawiamy na całą dobę, po upływie ktorej przecedzamy płyn (np. przez gazę), kwiatki wyrzucamy.
Gotujemy wodę z cukrem około 20min - tak żeby powstał syrop. Wlewamy do niego naszą fiołkową wodę i gotujemy jeszcze przez 30min, żeby uzyskac gęstszą konsystencję.
Przelewamy do słoikow, studzimy.



POKRZYWA

PASZTET Z POKRZYWY I KASZY JAGLANEJ



Pasztet jest zdominowany smakiem pokrzywy, więc odpowiedni jedynie dla jej miłośników :)

Składniki:
♥ 5 filiżanek posiekanej pokrzywy
♥ 1/2 fil. kaszy jaglanej
♥ duża cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 3 łyżki sosu sojowego
♥ 1/2 fil. bulionu
♥ 2 łyżki siemienia lnianego

♥ oliwa 

Wykonanie:
Gotujemy kaszę.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Po paru minutach dodajemy do niej pokrzywę i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10min.
Siemię mielimy i mieszamy z paroma łyżkami wrzatku, aby uzyskać klejącą papkę.
Wrzucamy do blendera kaszę, pokrzywę z cebulą, przeciśnięty czosnek, siemię oraz sos sojowy. Miksujemy.
Masę przelwamy do naczynia i pieczemy przez 20min. w temp. 180c.
Studzimy.


przepis pochodzi z książki "Kuchnia którą polubisz" I. Lewosińskiej (w oryginalne z jajkiem oraz porem zamiast cebuli).

PASTA KANAPKOWA


Składniki:
♥ duża garść pokrzywy
♥ 70g tofu naturalnego
♥ kilka posiekanych orzechów włoskich
♥ 2 ząbki czosnku
♥ pieprz, sól

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Polecam jeść na grzankach.
Pasta jest dość gorzka, więc można tutaj bardziej pokombinować z jej przyprawieniem.



3 komentarze:

  1. Wszystkiego z chęcią bym spróbowała. Szczególnie tych fiołków. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz tym używaniem takich roślin :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zajrzałam tu, żeby sprawdzić, kto to mnie zaobserwował i proszę proszę, ciekawe rzeczy się tu dzieją, będę tu zaglądać. Od jakiegoś czasu mam manię gotowania z dzikich roślin, więc ten pasztet z pokrzywy od razu mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...