23.09.2014

DOMOWE MASŁO ORZECHOWO-KAKAOWE


Składniki:
♥ 2 filiżanki orzechów laskowych
♥ 1/4 filiżanki kakao
♥ 1/4 filiżanki płynnego słodzidła (np. syrop/miód)
♥ ok 1/2 filiżanki mleka
♥ 3 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:
Orzechy uprażyłam na suchej patelni. Po ostygnięciu obrałam je ze skórek i wrzuciłam do blendera wraz z pozostałymi składnikami, dobrze zmiksowałam.
*mając słaby blender można użyć maszynki/młynka do mielenia, a potem orzechy połączyć z resztą.

5 komentarzy:

  1. Spoko, tylko pewnie jak się doda mleko roślinne czy jakiekolwiek inne nawet, to nie może to długo stać... Tak czy siak domowa nutella najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja takie masła pochłaniam bardzo szybko, dlatego nie przeszkadza mi krótki termin ważności ;)

      Usuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam masła orzechowego, a zwłaszcza takiego wypasionego jak twoje ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...