16.12.2014

CZIPSY Z BATATÓW I JARMUŻU

CZIPSY Z BATATÓW



Składniki:
♥ 3 bataty
♥ 3 łyżki ulubionego oleju
♥ rozmaryn, tymianek, szałwia
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Bataty kroimy w cienkie plastry.
Olej mieszamy z przyprawami, polewamy nim czipsy i dokładnie mieszamy, żeby każdy plasterek był pokryty tłuszczem.
Plasterki przekładamy do formy, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180c na 35min. Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 20minut w temp. 220c.

CZIPSY Z JARMUŻU

Składniki:
♥ pęczek jarmużu
♥ 3 łyżki ulubionego oleju
♥ wędzona papryka, sól.

Wykonanie:
Liście jarmużu rwiemy na kawałki (jeśli posiadają grube łodygi - usuwamy je).
Olej mieszamy z przyprawami i dokładnie oblewamy nim liście, aby były całkowicie pokryte tłuszczem.
Piekarnik nastawiamy na 170c.
Liście rozsypujemy na papierze do pieczenie i wstawiamy na 8minut do pieca. Liście mają zrobić się chrupkie, ale nie wysuszone.


5 komentarzy:

  1. na pewno zjadłabym wszystkie z batatów, ale tymi z jarmużu też bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bataty i jarmuż to dopiero pyszności <3!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne wpisy ;) i bardzo ciekawy blog zostaję tutaj na dłużej bo od dłuższego czasu myślę o przejściu na dietę wegańską z powodu problemów z cerą ( trądzikiem) i taki tak innymi rzeczami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Te czipsy z batatów wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny swietny pomysl na zastepowanie slodkich/slonych przekasek. Tego jeszcze nie probowalam, wiec przepis musze koniecznie przetestowac w kuchni! :) Zobaczymy co na to moje dzieci :))

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...