02.12.2014

domowy KWAS CHLEBOWY

Kwas chlebowy otrzymuje się poprzez fermentację chleba, przy udziale cukru i drożdży.
Jest on polecany przy problemach z trawieniem oraz obniżoną odpornością, ale można go traktować po prostu jako napój - smakiem przypomina piwo.
Domowy kwas jest mniej słodki oraz bardziej intensywny w smaku w porównaniu ze sklepowym.

Składniki:
♥ bochenek chleba razowego - mój ważył 700g
♥ łyżeczka suszonych drożdży piekarskich
♥ kilka łyżek cukru
♥ garść rodzynków
♥ woda (wrzątek)
♥ opcjonalnie cytryna

♥ potrzebny będzie też litrowy słoik, duży 3-4litrowy słój oraz butelki na gotowy produkt (najlepiej z zamknięciem pałąkowym)

Wykonanie:
opis jest dość długi, ale samo przygotowanie kwasu jest bardzo proste, więc nie zniechęcajcie się :)

Chleb kroimy w kostkę.
Jeśli chcemy, aby nasz kwas miał ciemny kolor, pieczemy kawałki chleba w piekarniku, tak aby mocno się zarumieniły (ale nie przypaliły!). Jeśli chcemy kwas jasny, używamy świeżego pieczywa.
Bierzemy litrowy słoik i napełniamy go do połowy kawałkami chleba. Dodajemy 3 łyżki cukru. Zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, aby chleb był całkiem przykryty wodą. Mieszamy.
Odstawiamy i czekamy aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Dodajemy łyżeczkę drożdży. Dokładnie mieszamy.
Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera).

Po trzech dniach zabieramy się za dalszą część pracy:
Bierzemy 3litrowy słój i wrzucamy do niego 3 garści pieczywa, które zostało nam z pierwszego etapu przygotowania kwasu.
Dodajemy 4 łyżki cukru i zalewamy wrzątkiem do wysokości 2/3 słoja.
Studzimy do temperatury pokojowej.
Do słoja wrzucamy naszą papkę chlebową, która odstała trzy dni.
Zakrywamy gazą i odstawiamy na dobę.

Przecedzamy kwas przez drobne sitko.
Płyn przelewamy do butelek, do każdej dodajemy garść rodzynków. Możemy dodać również plastry cytryny, ale wolę smak bez nich. Napój odstawiamy na jeszcze jedną dobę.
(jeśli chcemy uzyskać słodki napój, dodajemy również cukier rozpuszczony w niewielkiej ilości wody - ja tego nie robię)
Po tym czasie zakręcamy nasze butelki i odstawiamy do lodówki - napój jest już gotowy do picia.


2 komentarze:

  1. Zapisane. :) Ostatnio mi posmakował i zaczynam wydawać majątek na kwas chlebowy. Dobrze mieć własny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli ktoś lubi ten smak to trzeba spróbować, jeśli nie to ciężko będzie kogoś przekonać nawet do domowego.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...