11.01.2015

CIASTECZKA Z SOSNĄ :) lukier sosnowy oraz sosnowy koktajl

Ponad rok temu wrzucałam przepis na syrop sosnowy - klik , jednak musimy poczekać jeszcze parę miesięcy, aby móc zebrać pędy. Póki co, możemy nacieszyć się sosnowym igliwiem, które stanowi niebanalny dodatek do wypieków.
Najwygodniej nazbierać go na zapas i ususzyć w temp. do 40 C (np nad kaloryferem), po czym zmielić, przesypać do słoja i korzystać gdy najdzie nas apetyt :) Nie potrzebujemy robić dużych zbiorów - smak sosny jest tak intensywny, że wystarcza niewielki dodatek do potraw, aby cieszyć się jej smakiem.

SOSNOWE CIASTECZKA



Składniki:
♥ 3 szklanki mąki
♥ 1 szklanka cukru
♥ 1 szklanka oleju (użyłam orzechowego)
♥ 5 łyżek siemienia lnianego
♥ 10 łyżek proszku sosnowego*

Wykonanie:
*Najpierw przygotowujemy sosnę. Możemy ususzyć ją w sposób, jaki opisałam we wstępie lub zmielić świeże igły. Ja w tym celu użyłam ręcznego młynka do maku, świetnie sprawdzi się elektryczny młynek do kawy.
Siemię lniane również mielimy i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Odstawiamy na kilka minut aby utworzył się "kleik".
Łączymy ze sobą suche składniki, następnie dodajemy pozostałe i dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy nieduże ciastka. Wykładamy je na blachę/papier do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190c na 10-12min.

Z igliwia możemy sporządzić NAPAR:
3-4 łyżki igliwia zalewamy filiżanką wrzątku (wodą lub mlekiem). Odstawiamy na 30 minut.

lub KOKTAJL - jest to moja ulubiona opcja, gdyż świeże igły dają wspaniały leśny aromat :) Na zdjęciu poniżej jabłko + gruszka + sosna.



te igły zmieliłam w młynku ręcznym.
lepiej robić w elektrycznym - uzyskamy wówczas
drobniutki pył.


_________________________________
Dodano 14.03.2018:


LUKIER SOSNOWY 

Tym razem upiekłam klasyczne ciastka:
białą mąkę wymieszałam z kukurydzianą, dodałam sporo masła oraz niedużo cukru pudru. Ciastka piekłam 15min w 160c.

Do tego fantastyczny LEŚNY LUKIER SOSNOWY:

♥ 4 łyżki zmielonych w młynku do kawy igieł sosnowych
♥ 1/4 szklanki śmietany
♥ szklanka cukru pudru

Składniki dokładnie wymieszałam i ozdobiłam gotowym lukrem ciastka.

Ciastka widoczne poniżej były gorące, gdy nakładałam lukier i częściowo go wchłonęły. Polecam nakładać na zimne.



Sosna jest bardzo dobrym źródłem witaminy C :).
Działa  bakteriobójczo, wykrztuśnie, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i rozgrzewająco.

Oprócz igieł, w celach kulinarnych zbierać możemy także pędy, pąki, kwiatostany męskie (albo sam pyłek z tychże), a także zielone szyszki


6 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają bardzo ciekawie i tak.... leśnie :P A ten proszek sosnowy jest bardzo interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej nie pomyślałabym nigdy, że tak można igły z sosenki wykorzystać! W tym koktajlu są zmielone świeże igły? To jest serio zjadliwe? Kurczę, muszę wypróbować!! Dziękuję:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno trzeba lubić tego typu smaki. Myślę, że jeśli ktoś lubi zapach lasu, żywicy, choinki, to jako aromat w jedzeniu też mu będzie odpowiadać :)

      Usuń
  3. Ciekawy i nietypowy przepis. Na pewno jest to coś innego

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis! właśnie przymierzam się do wypieków z lasem w tle :) ciekawi mnie tylko ile takie igiełki należało by osuszać?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...