01.01.2015

PASTA Z MARCHEWKI I CIECIERZYCY

Nowy rok zaczęłam od kanapek z pyszną pastą marchwiową. Na pewno zagości w moim menu na stałe.



Składniki:
♥ 3 spore marchewki
♥ filiżanka ugotowanej ciecierzycy
♥ 2 łyżki sezamu
♥ sok z 1/2 cytryny
♥ 6 łyżek oleju (ja użyłam 5 rzepakowego tłoczonego na zimno i 1 sezamowego) + olej potrzebny do pieczenia marchewki
♥ łyżka koncentratu pomidorowego
♥ 1-2 ząbki czosnku
♥ 1/2 łyzeczki kuminu (kminu rzymskiego), 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, sól, pieprz
 filiżanka = 250ml

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200c.  Marchewkę smarujemy olejem i pieczemy przez 25min.
Ziarna sezamu mielimy w młynku.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, aby uzyskać konsystencję pasty. Można to zrobić w blenderze, maszynce do mięsa albo ubić tłuczkiem.


                                                                                                               Życzę Wam,
                                                                                   aby rok 2015 był pełen zdrowia, miłości i pieniędzy 
                                                                                          oraz wypełniony radością każdego dnia :-) 

5 komentarzy:

  1. pyszna pasta! taki marchewkowy hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką pastą chętnie obsmarowałabym dziś kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciecierzycę uwielbiam, ciekawa jestem jak smakuje w takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrząc na składniki musi być pyszna, idealna na kanapkę :) Paprykarz z kaszy jaglanej, który często robię wygląda bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm narobiłaś mi ochoty na tą pastę ;) Gdybym miała ciecierzycę, od razu przygotowałabym na jutro... A tak - dodaję do listy zakupów :)


    Dodaję do obserwowanych i pozdrawiam,
    kararinaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...