15.01.2015

RYŻ NA SŁODKO / SURÓWKA Z GRANATEM


RYŻ  Z  JABŁKAMI  I  DAKTYLAMI

Składniki:
♥ 100g ryżu
♥ jabłko
♥ duża garść suszonych daktyli
♥ kilka łyżek słonecznika
♥ przyprawa piernikowa
♥ łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
Jabłko kroimy w kostkę i pieczemy aż lekko się zarumieni (trwa to kilka minut).
Gotujemy ryż.
Siekamy daktyle.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Można dodatkowo osłodzić, choć według mnie same daktyle nadają wystarczającej słodyczy.

SURÓWKA Z GRANATEM
Składniki:
♥ kilka liści sałaty (najlepiej masłowej)
♥ jabłko
♥ 1/3 filiżanki nasion granatu
♥ 2 łyżki slonecznika
♥ 2 łyżki ulubionego oleju
♥ łyżka soku z cytryny
♥ odrobina soli

Wykonanie:
Liście sałaty szarpiemy na mniejsze kawałki, jabłko siekamy.
Mieszamy ze sobą sałatę, jabłko, granat, słonecznik.
Łączymy olej z sokiem i solą. Polewamy nim surówkę.

5 komentarzy:

  1. I ryż, i surówka wyglądają bardzo smakowicie!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ryż w takim słodkim wydaniu, a surówkę chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna sałatka na karnawał, piękne kolory :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...