25.01.2015

ZUPA Z FASOLĄ

Zupa powstała przypadkowo z produktów, których niewielkie ilości znajdowały się w mojej kuchni i chciałam je jak najszybciej zużyć.
Ze względu na banalne, tanie składniki, zupę można zaliczyć do dań studenckich ;)



Składniki:
♥ 0,5kg ziemniaków
♥ szklanka ugotowanej fasoli (ewentualnie z puszki)
♥ 1 por
♥ 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
♥ 1/2 łyżeczki estragonu, 1/2 cząbru, 1/2 majeranku
♥ 1,5l bulionu
♥ sól, pieprz
♥ łyżka oleju

Wykonanie:
Pora siekamy w plasterki i smażymy ok. 5 minut.
W garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy do niego pora, ziemniaki pokrojone w kostkę, fasolę, przyprawy. Gotujemy 20min.

Wędzona papryka jest tu dość istotnym elementem, gdyż nadaje zupie charakterystycznego aromatu. Według mnie świetnie współgra z wszelkimi daniami opartymi na fasoli, gdy chcemy uzyskać "cięższy" smak potrawy.

7 komentarzy:

  1. zupa prosta, a tym samym bardzo smaczna i zdrowa - lubię takie szybkie pomysły na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. konkretne sycące danie na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :)
    Zapraszam serdecznie TU
    http://fitella.blogspot.com/
    Dieta fit, przepisy, ćwiczenia, naturalne kosmetyki ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny, prosty przepis:) danie pewnie pychota, notuję i wypróbuję, bo takich prostych, tanich przepisów wlaśnie mi potrzeba:) dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) Bardzo lubię takie zupy z prostych warzyw i strączków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też często dodaję wędzonej papryki do potraw z fasoli - idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby taka prosta, a tak pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...