14.03.2015

CZEKOLADOWE KREMOWE CIASTO ( bez mąki, bez pieczenia ! )

W tym cieście nie znajdziemy typowych składników takich jak jak jajka, mąką czy nabiał, za to poczujemy kokosy, awokado i kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :)




Składniki:
Spód:
♥ 2 szklanki wiorków kokosowych
♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp)
♥ łyżka oleju kokosowego
♥ szczypta soli
Krem:
♥ 2 awokado
♥ puszka mleka kokosowego 400ml
♥ 1/2 szklanki kakao
♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ szczypta ekstraktu waniliowego
Polewa:
♥ 3 łyżki kakao + kilka łyżek płynnego słodzidła (lub roztopiona gorzka czekolada)



Wykonanie:

Spód:
Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż zmielą się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta.
Krem:
Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem.
Mleko kokosowe miksujemy na bitą śmietanę i przekładamy ją do kremu, delikatnie łącząc ze sobą obie masy. Gotowy mus przelewamy na spód ciasta.
Ciasto polewamy czekoladą, możemy posypać je dowolnymi dodatkami. Odstawiamy do lodówki na 4 godziny (jeśli lodówka słabo chłodzi, to na ostatnie 30min ciasto należy przełożyć do zamrażalnika).

Pomysł na takie ciasto znalazłam na blogu empoweredsustenance.com - zachęcam do odwiedzin, autorka ma sporo ciekawych pomysłów :)

12 komentarzy:

  1. cudowne ciacho! pewnie rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne ciasto, wpisuje się w moje smaki w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ależ to musi być tłusto-pyszne :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam wszelkie czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaaaaaaaaaaaam ! zapraszam do nas+obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezmiemsko. Szkoda, że akurat muszę sobie odmówić. Normalnie pół blachy naraz bym wciągnął

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez pieczenia i mąki? Lubię to zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...