28.03.2015

WEGAŃSKA WIELKANOC - tofu-jajka, pasztet z kaszy, ciasto z bakaliami

Przyznaję, że nie posiadam doświadczenia w przygotowywaniu wielkanocnych przyjęć, ale myślę, że poniższe propozycje mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnej kuchni świątecznej (lub być wykorzystywane na co dzień ).

SŁODKIE "JAJKA" :)


Składniki:
(na kilka sztuk)
czekoladowa otoczka:
♥ 20g kakao
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ łyżka syropu z agawy (lub inne słodzidło)
białko:
♥ kostka tofu
♥ 2 łyżki syropu z agawy
♥ 2 łyżki jogurtu sojowego
żółtko:
♥ brzoskwinie z puszki

Potrzebne będą foremki imitujące kształt jajka. w okresie przedświątecznym wiele marketów ma w swojej ofercie takie silikonowe formy.

Wykonanie:
Mieszamy kakao z olejem oraz syropem. Czekoladową masę przelewamy do foremek. Odstawiamy do lodówki aby zastygły.
Tofu rozdrabniamy widelcem i łączymy z syropem. Nadziewamy nim czekoladowe jajka.
Z brzoskwiń wycinamy kółka i układamy na tofu.


PASZTECIKI GRYCZANE


Składniki:
♥ szklanka kaszy gryczanej
♥ 5 dużych pieczarek
♥ 1/2 pora
♥ 1/4 szklanki orzechów włoskich
♥  4 łyżki siemienia lnianego
♥ 1/3 szklanki bułki tartej
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 3 łyżki oliwy
♥ majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Gotujemy kaszę (dość długo, taż żeby była lekko klejąca).
Por drobno kroimy i smażymy na oliwie przez kilka minut.
Siemię lniane (zmielone lub w całości) zalewamy 1/4 filiżanki wrzątku i odstawiamy na kilka minut.
Do miski wrzucamy kaszę, pokruszone orzechy włoskie, starte pieczarki, pora, zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawy, siemię i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy trochę wody; jeśli zbyt lepka bułkę tartą).
Masę przekładamy do foremek takich jak na muffinki/babeczki. Pieczemy w 200c ok 30min.


CIASTO Z KASZY JAGLANEJ


Składniki:
♥ szklanka kaszy jaglanej
♥ 1/3 szklanki drobnych płatków owsianych.
♥ szklanka bakalii - u mnie są to daktyle, żurawina, migdały i słonecznik.
♥ 3 łyżki syropu z agawy (lub inne słodzidło)
♥ gorzka czekolada (lub kakao+olej kokosowy+syrop z agawy) do polania ciasta
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w 2 1/2 szklankach wody. Pozwalamy się jej nieco rozgotować - będzie wówczas bardziej klejąca.
Do gotowej kaszy wrzucamy bakalie i płatki owsiane. Słodzimy syropem..
Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 30 minut w 180c.

9 komentarzy:

  1. Najbardziej zauroczyły mnie te słodkie jajeczka - wyglądają ciekawie, a patrząc na skład to smakują świetnie :) No i ciasto z kaszy jaglanej musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paszteciki gryczane! Doskonały pomysł, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taką Wielkanoc to ja rozumiem, świetne pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te jaja bardzo pomysłowe, przyciągają wzrok :D
    Paszteciki gryczane brzmią też zachęcająco, fajne zestawienie przypraw i dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za ten post! :) Jestem wegetarianką i szukam przepisów wielkanocnych na wege dania :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  6. Te jaja są świetne, wyglądają bardzo ciekawie, pozostałe również uwielbiam kaszę jaglaną i gryczaną:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie również element wegetariański na stole, bo w tym roku przygotowuje pasztet z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...