14.05.2015

LILAK - przepisy: Ciasteczka i Syrop

Uwielbiam przechodzić obok lilaków, wokół których roztacza się silny zapach. Często zrywam kilka gałązek, by ich woń zagościła również w moim domu, a piękne kwiaty ozdobiły stół.

Mówi się, że dawniej panny skrapiały swoje twarze rosą z kwiatów lilaka, co miało zapewnić im urodę i powodzenie wśród kawalerów, a w konsekwencji znalezienie Tego Jedynego :).
Jednak nie wszystkie wierzenia były tak sympatyczne. W niektórych częściach Europy kolor fioletowy kojarzono z żałobą, więc bukiet o tym kolorze miał ściągać nieszczęścia na domowników. Otrzymanie od ukochanego wiązanki lilaków oznaczało zerwanie.

Surowcem leczniczym są kwiatostany, owoce, liście oraz kora.
Lilak polecany jest jako środek napotny, przeciwgorączkowy i przeciwzapalny. Zewnętrznie przy stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła (płukanki) lub do przemywania cery z wypryskami.

CIASTECZKA Z LILAKIEM




Składniki:
♥ 3/4 szklanki kwiatów lilaka (bez zielonych łodyżek)
♥ 1 1/2 szklanki mąki
♥ 1/3 szklanki mleka sojowego
♥ 4 łyżki oleju kokosowego
♥ garść bakali - u mnie migdały, orzechy włoskie, rodzynki
♥ 3 łyżki cukru
♥ łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
Dodajemy olej i mleko, ugniatamy ciasto.
Wsypujemy drobno posiekane bakalie oraz kwiatki.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka.
Pieczemy je ok 15min. w temperaturze 220c.

Kwiaty nie są zbytnio wyczuwalne w smaku, to raczej takie urozmaicenie zwyczajnych ciasteczek :) Jeśli chcemy poczuć silniejszy lilakowy aromat, możemy polać ciasteczka poniższym syropem:

SYROP Z LILAKA



Składniki:
♥ 2 szklanki kwiatów lilaka (najlepiej bez zielonych części)
♥ 2 szklanki cukru
♥ 2 szklanki wody
♥ opcjonalnie (dla koloru): łyżka ciemnych owoców - u mnie czarny bez (mogą być też jagody albo aronia)

Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem.
Jeśli chcemy aby nasz syrop miał intensywny kolor, dorzucamy ciemne owoce.
Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy do niego kwiatki. Mieszamy, aby dobrze pokryły się wodą i odstawiamy na noc.




Rano przecedzamy przez drobne sitko. Syrop gotowy :)





7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie L-) Muszę tego spróbować :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Moje dzieci uwielbiają takie ciasteczka. Zrobię je na pewno

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe przepisy. Za kilka dni będę na wsi to zapoluję na lilaka. Mam w planie kwiaty w cukrze zrobić i udekorować ciacho dla mamy :)
    A ten syrop to taki typowo kulinarny? Czy ma jakieś właściwości lecznicze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie wiem.... ja zrobiłam typowo kulinarnie, ale widziałam że np napary z lilaka są czasem polecane leczniczo. nie wiem jak jest z właściwościami takiego syropu. w książkach zielarskich, które posiadam lilak jest pominięty, trzeba będzie w internecie pogrzebać:)

      Usuń
  4. Mniam! Te ciasteczka wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ciasteczka i syrop kuszą niemiłosiernie <3!!

    OdpowiedzUsuń
  6. dla koloru to wystarczy zakropić soku cytrynowego :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...