21.05.2015

ZUPA ZE SZPINAKIEM

Poniższa zupa powstała z końcówek produktów, które chciałam już szybko zjeść, aby nie zajmowały  miejsca i się nie zepsuły.
Zdaję sobie sprawę, że potrawa ma bagienny kolor, co czyni ją mało atrakcyjną wizualnie, ale jest to efekt zmieszania dwóch podstawowych składników - pomidorów i szpinaku.


 
Składniki:
♥ 3 pomidory
♥ cukinia
♥ 2 pełne garście szpinaku (=ok 4 szklanki posiekanych liści)
♥ cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ szklanka ugotowanej ciecierzycy
♥ 1/2 szklanki makaronu
♥ 2 łyżki ziół (u mnie: tymianek, estragon, majeranek)
♥ sól, pieprz
♥ litr bulionu
♥ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
♥ 1-2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy je na oliwie, aż lekko się zarumienią.
Pomidory kroimy i ugniatamy tłuczkiem. Dorzucamy je do cebuli i zalewamy bulionem. Przyprawiamy.
Gdy zupa zacznie się gotować, dodajemy posiekaną cukinię , ciecierzycę oraz koncentrat.
Po ok.5 minutach wrzucamy makaron.
Po kolejnych 10 dodajemy drobniutko posiekane liście szpinaku i gotujemy zupę jeszcze 1-2 minuty.

2 komentarze:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...