23.06.2015

ZIEMNIAKI W MLEKU KOKOSOWYM (kuchnia indyjska)

Od dawna nie publikowałam przepisów kuchni indyjskiej, a należą one do moich ulubionych wśród wszystkich kuchni świata.
Dzisiaj zapraszam na proste danie, którego podstawą są nasze polskie ziemniaki, jednak pozostałe składniki nadają im aromat charakterystyczny dla Indii





Składniki:
♥ 4 duże ziemniaki
♥ mała cebula
♥ szklanka mleka kokosowego
♥ plaster imbiru (ok. 2cm)
♥ 4 łyżki natki pietruszki
♥ łyżeczka kurkumy
♥ łyżeczka papryki
♥ odrobina soli i pieprzu

♥ łyżka oleju

Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
Podgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy posiekaną cebulę i starty imbir. Smażymy kilka minut.
Dodajemy ziemniaki, przyprawy i zalewamy mlekiem. Mieszamy dopóki potrawa się nieco zagęści.
Posypujemy natką.

przepis bierze udział w akcji Namaste - zakochaj się w Indiach:
Namaste - zakochaj się w Indiach 2015

5 komentarzy:

  1. zdecydowanie moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dania z mlekiem koko, ziemniaki muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój gust. Uwielbiam kuchnie indyjską :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie, to jest najlepsze w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam smaki kuchni indyjskiej. Do tego jeszcze ziemniaczki, są już młode, więc każde danie z nimi jest smakowite.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...