07.07.2015

"Joga i ajurweda" - recenzja + przepis inspirowany kuchnią indyjską

"Joga i ajurweda" autorstwa Bartosza Niedaszkowskiego to nowość wydawnictwa galaktyka ( https://www.galaktyka.com.pl/product,,717.html ).

Praktykuję jogę od 8 lat, więc z chęcią przyjrzałam się tej publikacji.

Ajurweda to wiedza o życiu (długim i szczęśliwym :) ). Uczy jak zachować równowagę między ciałem, umysłem, a duszą. Łączy w sobie zasady odżywiania, ćwiczeń, a także higieny.


Na początku książki zapoznajemy się z charakterystyką kilku typów konstytucyjnych - każdy z nas należy do jednego z nich w zależności od cech naszego organizmu. Za pomocą krótkiego testu możemy sprawdzić którym jesteśmy i jak w związku z tym powinniśmy się odżywiać.
Przekaz ajurwedy jest zbliżony do powszechnych zaleceń dietetycznych.
Podstawowe założenia są takie, że dieta powinna być bezmięsna, pozbawiona produktów przetworzonych, puszkowanych, mrożonych, smażonych lub mocno słodzonych. Dominować mają produkty świeże: warzywa i owoce, ziarna zbóż, soki, herbaty ziołowe, orzechy, nasiona, a także miód i niewielkie ilości mleka. -idealnie się to pokrywa z dietą wegetariańska i dość dobrze z wegańską :)
Wegetarianizm jest określony jako najbardziej odpowiedni sposób odżywiania dla człowieka. Mięso uznaje się za ciężkostrawne i otępiające umysł (co z kolei utrudnia praktykę jogi).
Zasady odżywiania tyczą się nie tylko samego pokarmu, ale również sposobu jego przygotowania. Zwraca się uwagę np. na emocjonalne nastawienie podczas posiłku, a nawet nastawienie osoby, która potrawę dla nas przygotowała.

Pierwsza część książki kładzie nacisk na zalecenia dietetyczne oraz związek między ajurwedą a praktyką jogi.
Kolejna skupia się na samej jodze. Dowiemy się jakie są zasady wykonywania asan (pozycji), jakie korzyści płyną z praktyki oraz jakimi przyborami się wspomagać. Opisano także dietę jogiczną (nie jest tym samym co ajurwedyjska). Następnie - w części trzeciej - opisano i zilustrowano 35 kluczowych asan.
Podoba mi się, że każdej z pozycji poświęcono kilka stron: wyliczono korzyści z niej płynące, dokładnie wytłumaczono sposób wykonania i zaprezentowano go na kilku przejrzystych fotografiach. Pojawiają się także ostrzeżenia i przeciwwskazania do wykonywania danego ćwiczenia, co jest ogromnym atutem tej książki.

Jestem zdania, że naukę jogi zawsze należy rozpoczynać u dobrego nauczyciela, a dopiero po pewnym czasie można zająć się nią samodzielnie.
Asany zaprezentowane w książce będą odpowiednie dla osób na poziomie podstawowym i średnio zaawansowanym..

Wiedza zawarta w książce podana jest w łatwy do przyswojenia sposób, z pewnością dobrze wprowadzi w temat ajurwedy oraz jogi osoby, które dopiero zaczęły interesować się tematem. Spodoba się także tym, którzy ćwiczą już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz chcieliby wgłębić się w aspekt psychiczny i duchowy.





Pora na przepis :)

RYŻ Z MARCHEWKĄ

(ze zdjęcia głównego  )

Składniki:
♥ 100g brązowego ryżu
♥ duża marchew
♥ 1/4 szklanki rodzynków
♥ 4 łyżki sezamu
♥ garść natki pietruszki
♥ łyżka oleju sezamowego
♥ łyżeczka nasion kopru
♥ pół łyżeczki kuminu
♥ sól

Wykonanie:
Gotujemy ryż.
Marchewkę ścieramy na tarce.
Natkę siekamy.
Sezam prażymy (na suchej patelni).
Nasiona kopru oraz kminu rozcieramy w moździerzu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy koper i kumin, po chwili dodajemy ryż, marchewkę i smażymy przez parę minut.
dodajemy rodzynki, sezam, natkę pietruszki. Solimy do smaku.
Mieszamy.

4 komentarze:

  1. Właśnie czegoś takiego szukałam. Interesuje mnie jakie produkty żywnościowe oraz jakie potrawy należy jeść w tzw medycynie ajuwedyskiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zrobiłem się głodny. Go vegan!

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...