29.07.2015

MĄKA KOKOSOWA - właściwości, zastosowanie, przepisy. (część pierwsza)

Pierwszy raz dowiedziałam się o mące kokosowej z blogów poświęconych diecie paleo. Początkowo nie myślałam o jej zakupie, ponieważ nie jestem aż taką fanką kokosów. Jednak kiedy uświadomiłam sobie, że taką mąkę można jeść na surowo, stwierdziłam , że może być to produkt bardzo przydatny w kuchni.
Mąka kokosowa świetnie wchłania wodę i zagęszcza potrawy (np. wystarczy do szklanki owocowego koktajlu dodać łyżkę mąki i napój zamienia się w mus :) ).

 Mąkę kokosową uzyskuje się poprzez drobne zmielenie orzechów kokosowych. Ma słodki smak podobny do wiórków. Niestety jak wszystkie produkty określone mianem "zdrowej żywności" jej cena jest dość wysoka - swoją kupiłam w hipermarkecie i za 500g zapłaciłam 13zł. Jednak biorąc pod uwagę, że na raz używam 2-4 łyżki, opakowanie starczy mi na kilkanaście potraw. Mąkę możemy też zrobić samemu, przy okazji robienia mleka kokosowego (przepisy możecie sobie wygooglować ;) ).

Ze względu na dużą zdolność absorpcji wilgoci, nie można stosować tej mąki zamiennie z innymi. Jeżeli chcecie np. wykorzystać ją do ciasta, musicie pozmieniać wszystkie proporcje, inaczej wypiek będzie suchy i rozsypujący się.
Jeżeli nie wykorzystujecie do pieczenia jajek, to ogólnie raczej bym odradzała mąkę kokosową do wypieków, chyba że będzie ona stanowić jedynie niewielki dodatek do mąki pszennej.

Mąka kokosowa to w 53% węglowodany, 31% tłuszcze, 16% białko.
Jest bogata w błonnik, nie zawiera glutenu.
100g to 443 kcal.

Pora na przepisy :)

1. WITARIAŃSKIE TRUFLE BANANOWE


Składniki:
♥ banan
♥ 2 łyżki mąki kokosowej
♥ 2 łyżki mleka roślinnego lub wody
♥ łyżka oleju kokosowego
♥ 1/4 szklanki sezamu
♥ trochę wiórek i sezamu do obtoczenia trufli

Wykonanie:
Sezam zmieliłam.
Banana rozgniotłam widelcem, dodałam do niego mleko, olej, sezam, mąkę - wszystko dokładnie wymieszałam.
Uformowałam kuleczki, obtoczyłam je w wiórkach oraz sezamie i odstawiłam na 15 minut do zamrażalnika

2. BRZOSKWINIE POD KRUSZONKĄ

Tutaj proporcje są nie do końca dopracowane, ponieważ kruszonka wyszła bardzo sypka (ale też bardzo smaczna ;) ) - może bardziej jest to granola niż kruszonka ...


Składniki:
♥ 3 brzoskwinie
♥ 1/4 szklanki mąki kokosowej
♥ 1/4 szklanki płatków owsianych
♥ 1/4 szklanki płatków migdałowych
♥ łyżka cukru - u mnie ksylitol
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ łyżka siemienia lnianego

Wykonanie:
Brzoskwinie pokroiłam w plastry i ułożyłam na dnie żaroodpornego naczynia.
Siemię zalałam niewielką ilością wrzątku i odstawiłam na 10 minut.
Następnie dodałam do niego mąkę, płatki owsiane i migdałowe, olej oraz cukier. Wymieszałam i ugniotłam. Wysypałam na brzoskwinie.
Piekłam 25 minut w 180c.

3. "OWSIANKA" KOKOSOWA


Składniki:
♥ 1/2 szklanki mleka kokosowego
♥ 3/4 szklanki wody
♥ 3 łyżki mąki kokosowej
♥ 2 łyżki wiórków kokosowych
♥ 1/2 banana
♥ dodatki na wierzch (owoce, czekolada, bakalie itp)

Wykonanie:

W rondelku wymieszałam wodę z mlekiem. dodałam mąkę oraz wiórki.
Doprowadziłam do wrzenia, po czym gotowałam na małym ogniu przez  2 minuty stale mieszając.
Dodałam rozgniecionego banana, wymieszałam.
Na wierzch dodałam dżem i owoce.

Na razie to by było na tyle, ale jak mogliście już się zorientować po tytule wpisu, niebawem pojawi się kolejna część pomysłów na mąkę kokosową :)

4 komentarze:

  1. Z mąki kokosowej jeszcze nie korzystałam. Te trufle bananowe wyglądają przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne pomysły! cuda można wyczarować z mąki kokosowej, bardzoo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysły na dania, muszę wypróbować, zwłaszcza te kuleczki, które wyglądają uroczo i pewnie genialnie smakują! :-)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...