18.08.2015

FASOLKA SZPARAGOWA

Bardzo lubię fasolkę szparagową i najczęściej jem ją bez żadnych dodatków, jedynie posolona i skropioną jakimś smacznym olejem.
Nie zawsze mam ochotę na aż tak prostą kuchnię, wiec czasami urozmaicam sobie to danie.


Składniki:
♥ kilogram fasolki szparagowej
♥ duża cebula
♥ 1/3 szklanki orzechów włoskich
♥ garść natki pietruszki
Sos:
♥ 2 łyżki musztardy francuskiej
♥ 2 łyżki oleju
♥ łyżka octu jabłkowego
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Fasolkę gotujemy.
Na suchej patelni prażymy orzechy.
Cebulę siekamy i smażymy aż się zeszkli.
Natkę siekamy.
Łączymy ze sobą składniki sosu.
Fasolkę posypujemy natką i cebulą, polewamy sosem i dorzucamy orzechy.

To taka zdrowsza wersja fasolki okraszonej bułką tartą :)

5 komentarzy:

  1. Mniam, świetny pomysł na fasolkę

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam fasolkę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) obecnie to moje ulubione strączki, wyprzedziły nawet bób ;)

      Usuń
  3. Super przepis. Nigdy jeszcze nie próbowałam połączenia fasolki z orzechami:-)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...