30.08.2015

ZUPA-KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Pieczenie pomidorów sprawia, że ich smak nabiera intensywności oraz słodyczy. Ponadto wysoka temperatura wpływa na lepszą przyswajalność likopenu* - czytałam, że 30 minut gotowania zwiększa zawartość tego związku ponad dwukrotnie.
*Likopen chroni nas przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami.




Składniki:
♥ 1 kilogram pomidorów
♥ 3 marchewki
♥ duża cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 750ml bulionu
♥ 2 łyżki oliwy
♥ tymianek, bazylia sól, pieprz
♥ opcjonalnie: natka pietruszki, kukurydza

Wykonanie:

Duże żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Układamy w nim warzywa: marchewkę w plasterkach, posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Na wierzchu kładziemy całe pomidory.
Warzywa posypujemy tymiankiem i bazylią.
Pieczemy je ok 1,5 godziny w temp. 180c.
Zagotowujemy bulion. Wrzucamy do niego wszystkie warzywa i gotujemy przez 15 minut.
Zupę przelewamy do blendera, dodajemy sól oraz pieprz i miksujemy. Po przelaniu do talerza posypujemy natką oraz kukurydzą.
Podajemy z grzankami.

14 komentarzy:

  1. ja dzisiaj też robię taki krem, już zakupiłam pyszne pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, dawno nie jadłam takiej zupki, a wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka! Ja uwielbiam krem z pomidorów z dodatkiem małych kuleczek mozarelli :D

    OdpowiedzUsuń
  4. http://strong-fit-friends.blogspot.com/ świetny blog :D ! zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie tego smaku mi brakuje! mam ochotę na michę pysznej zupy pomidorowej, a z pieczonych jeszcze nie robiłam, więc tym bardziej mnie kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny przepis! :) :) zwykle gdy szukam przepisu na zupę pomidorowa przepis jest z wykorzystaniem koncentratu lub pomidorów z puszki, a tu nareszcie świeże pomidory! :) pozdrawiam i zabieram się za gotowanie :) MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystanie z pomidorów z puszki w sierpniu to grzech! :)

      Usuń
  7. Pychotka! Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy pomidory należy obrać ze skórki przed położeniem w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...