07.10.2015

KASZA PO WITEBSKU (kuchnia białoruska)

Najbardziej lubię jeść na obiad ziemniaku lub kaszę - często nie wiem na co się zdecydować. Poniższe danie rozwiązuje ten problem :)


Składniki:
♥ 100 g kaszy jęczmiennej
♥ 4 ziemniaki
♥ 1/2 filiżanki mleka roślinnego (nie powinno być słodkie! ja użyłam sojowego bez cukru)
♥ 1-2 łyżki ulubionego oleju
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Gotujemy ziemniaki. Ubijamy.
Gotujemy kaszę.
Do ziemniaków dolewamy mleko, wrzucamy kaszę, przyprawiamy i mieszamy.
Masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, które przykrywamy i pieczemy ok 20min w temp. 180c.
Po przełożeniu na talerz polewamy olejem.

1 komentarz:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...