20.10.2015

książka "JEDZ ABY ŻYĆ ZDROWO" + przepis na zupę "serową"

"Jedz aby żyć zdrowo" to nowość wydawnictwa Galaktyka - https://www.galaktyka.com.pl/product,,730.html .
Joel Fuhrman posługuje się w książce terminem nutritarianizm. Nazwał tak sposób odżywiania, który kładzie nacisk na spożywanie produktów naturalnych, bogatych w składniki pokarmowe. Jednocześnie wyklucza żywność przetworzoną. Podkreśla lecznicze, ochronne oraz wydłużające życie właściwości pokarmu roślinnego.
Takie podejście do diety bardzo mi się podoba. Sama rzadko kiedy używam słowa weganizm w odniesieniu do własnego stylu odżywiania. Chętniej posługuje się terminem dieta roślinna - myślę, że nie wsadza w tak sztywne ramy, a jednocześnie podkreśla, że opieram swoją dietę na warzywach, a nie chrupkach ;).



Przepisy zawarte w książce stanowią dopełnienie poprzedzających je zaleceń żywieniowych - mają dostarczać witamin i minerałów niezbędnych dla optymalnego stanu zdrowia.

Niestety tylko część potraw jest sfotografowana, ale najważniejsze, że propozycje posiłków są naprawdę kuszące :)
Ostatnio zaserwowałam sobie zupę "serową", którą widzicie na powyższym zdjęciu.
(lekko zmodyfikowałam proporcje, ale są to nieznaczne zmiany względem oryginału)

Składniki:

♥ 3/4 szklanki grochu
♥ 600g jarmużu
♥ 10 pieczarek
♥ 2 cebule
♥ 2 szklanki soku z marchwi (najlepiej domowego. jeśli jednak wolicie kupić, koniecznie wybierzcie taki bez cukru)
♥ 2 szklanki sosu pomidorowego (użyłam domowego na bazie pomidorów i koncentratu)
♥ szklanka bulionu
♥ kilka łyżek płatków drożdżowych  -można pominąć
♥ kilka łyżek nerkowców - można pominąć
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Groch gotujemy do miękkości.
Dodajemy do niego posiekaną cebulę i pieczarki, poszarpane liście jarmużu (bez łodyg), sok z marchwi i pomidorów oraz bulion.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, tak aby liście jarmużu stały się miękkie. zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Orzechy nerkowca blendujemy i dodajemy do zupy. Po przelaniu jej do talerzy, posypujemy płatkami drożdżowymi.


Zachęcam do lektury - książka przyda się zarówno osobom głodnym wiedzy jak i posiłków :)

3 komentarze:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...