28.10.2015

PIECZONA DYNIA Z WARZYWAMI


Składniki:
♥ pół niedużej dyni
♥ 2 garści szpinaku
♥ 1/4 szklanki ziaren słonecznika
♥ 5 suszonych pomidorów
♥ 2 łyżki oliwy
♥ 2 ząbki czosnku
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Pozbywamy się pestek z dyni, następnie przykrywamy warzywo folią aluminiowa (od strony przecięcia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c na ok. 40 minut. Po wyjęciu oddzielamy miąższ od skórki - najwygodniej zrobić to łyżką.
Liście szpinaku oraz suszone pomidory siekamy.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Łączymy ze sobą wszystkie wymienione wyżej składniki.
Polewamy je oliwą, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

9 komentarzy:

  1. właśnie nabrałam ochotę na coś dyniowego ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem dlaczego, ale dynia nie przechodzi mi przez gardło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto pokombinować różnych opcji: na surowo w sałatce albo koktajlu, duszoną z warzywami, pieczoną, puree z dyni, dżem ... ale oczywiście nic na siłę, może po prostu nie twój smak :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! Trzeba wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo często jadam taką pieczoną dynię, zwykle łączę właśnie z zieleniną typu szpinak/ jarmuż, także ten talerz zdecydowanie trafił w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ! Pieczona dynia jest super <3

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...