05.12.2015

PIECZONE BATATY Z JARMUŻEM


Składniki:
♥ duży batat
♥ szklanka ugotowanej białej fasoli
♥ 2 szklanki porwanych liści jarmużu
♥ 2 łyżki soku z cytryny
♥ łyżeczka kuminu
♥ sól, pieprz
♥ łyżka oliwy

Wykonanie:
Kroimy batata w kostkę, obtaczamy go w oliwie oraz przyprawach (kumin rozgniatamy w moździerzu, aby był bardziej aromatyczny). Pieczemy w 180c do momentu gdy zmięknie i się zarumieni.
Wrzucamy do miski jarmuż, skrapiamy go sokiem z cytryny i przez chwilę ugniatamy, żeby stał się bardziej miękki.
Dodajemy fasolę i bataty. Mieszamy.

6 komentarzy:

  1. Pieczony batat to jego najlepsza wersja!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie obiady mogę jadać :) uwielbiam pieczone bataty, a co dopiero tak smacznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam batat w każdej formie i postaci :) a najbardziej z wbitym jajkiem w środek, na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) to musi być świetne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie. Uwielbiam jarmuż, więc z pewnością wypróbuję niebawem ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam, a wygląda wyśmienicie, muszę namówić współlokatorów na to :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...