12.12.2015

WEGAŃSKIE ŚWIĘTA: makiełki, pasztet, zapiekane pieczarki

W święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla mnie kilka ciast, chociaż wie, że staram się unikać słodyczy, co już i tak ciężko mi idzie, a co dopiero, gdy mam podstawiane słodkości pod nos ...

W ostatnich dniach przygotowałam kilka potraw, które mogłyby pojawić się na świątecznym stole, ale na co dzień również się sprawdzą.


1. MAKIEŁKI
przepis na makiełki pojawił się rok temu, ale ten jest nieco inny - zamiast makaronu dodałam pieczywo.



Składniki:
(na 2 porcje)
♥ 1/2 szklanki maku
♥ pełna garść rodzynków
♥ pełna garść orzechów włoskich
♥ białe pieczywo - 2 nieduże bułki albo parę kromek angielki/chałki
♥ 150ml mleka sojowego
♥ 2 łyżki cukru (lub więcej - według potrzeby)

Wykonanie:
Mak zostawiamy na noc w wodzie. Rano gotujemy go 10 minut, odcedzamy z wody i mielimy.
Zalewamy go mlekiem, dodajemy cukier, rodzynki i orzechy..
Bułkę kroimy na kawałki, dorzucamy do masy bakaliowej i mieszamy.
*lepiej użyć nieco podsuszonego pieczywa.niż świeżego

2. PASZTET Z RYŻU


Składniki:
♥ 2 szklanki ugotowanego ryżu
♥ szklanka płatków owsianych
♥ szklanka startej marchewki
♥ szklanka startego selera
♥ 2/3 szklanki ziaren słonecznika
♥ cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ łyżeczka szałwi, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka tymianku
♥ 2 łyżki soku z cytryny
♥ sol, pieprz

Wykonanie:
Wrzucamy do blendera: marchew, seler, cebulę, czosnek ziarna słonecznika oraz przyprawy. Miksujemy.
Do masy dodajemy ryż oraz płatki, mieszamy.
"Ciasto" przelewamy do żaroodpornego naczynia, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy 35min w temp.190c. Ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Czekamy aż przestygnie - wygodniej się wówczas kroi.

Pasztet jest delikatny w smaku, dobrze komponuje się z wyrazistymi sosami np pomidorowym albo pieczarkowym.

3. PIECZARKI ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI
Niestety zapomniałam o zrobieniu zdjęcia przed przełożeniem dania na talerz - w foremce wyjętej z piekarnika prezentuje się znacznie lepiej i bardziej pasuje na świąteczny stół.


Składniki:
(na niedużą foremkę)
♥ 7 ziemniaków
♥ 250g pieczarek
♥ 2 cebule
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 350ml bulionu
♥ 50g oleju kokosowego (bezsmakowego!) - można zastąpić margaryną/masłem
♥ czubata łyżka mąki
♥ łyżka oleju
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Gotujemy ziemniaki. Tłuczemy je wraz z olejem kokosowym i przyprawami.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy je na oleju. Po chwili dodajemy cienko pokrojone pieczarki, gotujemy 10minut.
Wsypujemy mąkę, mieszamy.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy ok 15 minut - tak aby otrzymać konsystencję gęstego sosu.
Przyprawiamy go solą i pieprzem.
Pieczarki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na nie kładziemy ziemniaki.
Potrawę pieczemy w temp. 220c przez pół godziny.

Odsyłam Was jeszcze do mojego wpisu z zeszłego roku:

WEGAŃSKIE ŚWIĘTA - PRZEPISY (pierogi, garus, makiełki, sałatka, tofurnik)

 

 

 

4 komentarze:

  1. Pieczarki uwielbiam- a że tata ma własną mini-pieczarkarnię to mam ich pod dostatkiem :) pasztet z ryżu też interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne propozycje na święta. O pasztecie z ryżu wcześniej nie słyszałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo, nie znałam żadnego z tych przepisów! :) o makiełkach słyszałam, próbowałam kiedyś nawet, ale nie przypadły mi do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...