15.01.2016

ZAPIEKANE TOFU Z WARZYWAMI - wegański "omlet"

Pierwszy raz od bardzo dawna kupiłam tofu. Na jego bazie przygotowałam drugie śniadanie:


Składniki:
♥ kostka tofu (ok 200g)
♥ pomidor
♥ 3/4 szklanki jarmużu
♥ 2 łyżki sezamu
♥ 2 ząbki czosnku
♥ łyżka mąki kukurydzianej
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180c.
Odsączamy tofu z nadmiaru wody i osuszamy. Rozgniatamy widelcem.
Miażdżymy ząbki czosnku. Podsmażamy je na oliwie, po chwili dodajemy drobno posiekanego pomidora i liście jarmużu.
Mielimy ziarna sezamu.
Wrzucamy do miski tofu, sezam oraz warzywa. Przyprawiamy, dosypujemy mąkę oraz wlewamy łyżkę wody. Mieszamy.
Masę przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy aż wierzch się zarumieni - około 15 minut.

4 komentarze:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...