14.02.2016

CURRY Z JARMUŻEM


Składniki:
(na 1 porcję lub 2 małe)
♥ 3 średnie ziemniaki
♥ pomidor
♥ pełna garść jarmużu
♥ 2 cebule dymki
♥ 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
♥ 3 ząbki czosnku
♥ gruby plaster imbiru
♥ 2 łyżki ziół (użyłam mieszanki kilku)
♥ łyżka curry
♥ 1/2 łyżeczki kurkumy
♥ szczypta cayenne
♥ 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:
Podgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, a gdy lekko zmięknie wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku oraz starty imbir. Smażymy ok. 2 min.
Dodajemy curry, kurkumę, cayenne. Po chwili dokładamy posiekane liście jarmużu i czekamy parę minut aż zmiękną. Następnie dorzucamy pomidory pokrojone w kostkę, wlewamy szklankę wody i gotujemy na małym ogniu.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do pozostałych warzyw, wlewamy mleko kokosowe i przyprawiamy ziołami. Gotujemy pod przykryciem, regularnie mieszając, do momentu aż ziemniaki staną sie miękkie.
Jeżeli sos jest zbyt wodnisty, gotujemy jeszcze parę minut bez przykrywki, aby woda mogła odparować.

4 komentarze:

  1. Cudowne :) curry uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry mogłabym jeść na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Curry dodaję do prawie każdej potrawy, nie mogę się opamiętać ;) Ale pobudza metabolizm i nadaje potrawom kolorów, więc warto - naturalnie z umiarem.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...