09.03.2016

KREMOWA ZUPA Z BATATÓW

Niektórzy są negatywnie nastawieni do wege-zup, twierdząc, że są one zbyt wodniste i za lekkie.
Ja też nie przepadam za zupami na samych warzywach, bo pomimo kilku dokładek nadal czuję głód. Dziś prezentuję zupę, którą można się nasycić :)


Składniki:
(na jedną miskę)
♥ duży batat
♥ garść jarmużu
♥ garść szpinaku
♥ cebula
♥ 200ml mleka kokosowego (gęstego z puszki)
♥ 100ml wody
♥ 2 łyżki nasion słonecznika
♥ sól, pieprz, curry

Wykonanie:
Obieramy batata i kroimy w kostkę.
Liście jarmużu oraz szpinaku siekamy. Kroimy cebulę.
Do garnka wlewamy mleko wraz z wodą, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy bataty wraz z cebulą. Gotujemy ok, 5 minut na średnim ogniu.
Dodajemy zieleninę. Przyprawiamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 10 minut.
Po przelaniu do miski, posypujemy ziarnami słonecznika.

5 komentarzy:

  1. Musi być obłęd :) uwielbiam bataty i już dawno myślałam nad przerobieniem ich na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię zupę krem z batatów bo nawet Szusz na YT o tym wspominała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale... jak to na jedną miskę? takie cudo muszę zrobić w wersji poczwórnej <3

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...