28.03.2016

ZUPA MISO

Zupa miso tradycyjnie jest spożywana w Japonii. Sporządza się ją z pasty sojowej oraz składników zależnych od konkretnych upodobań smakowych. Najpopularniejszymi dodatkami są wodorosty, tofu, cebula oraz ryba.

Nie jest sycącą potrawą, dlatego przeważnie traktuje się ją jedynie jako dodatek.
Odkąd pastę miso można kupić w supermarketach (np. Auchan, E.Leclerc) zdarza mi się ją przygotowywać. Poniżej jedna z możliwości podania:



Składniki:
♥ 3,5 szklanki wody
♥ 2 łyżki pasty miso (lub 1 jeśli nie odpowiada nam jej intensywny smak)
♥ 2 łodygi trawy cytrynowej
♥ 2 cebule dymki
♥ pomidor
♥ 2 ząbki czosnku
♥ plaster imbiru
♥ łyżka oliwy
♥ łyżeczka nasion kolendry
dodatkowo:
♥ tofu, wodorosty (ja miałam wodorosty dołączone w saszetce do pasty miso)


Wykonanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy poprzecinane łodygi trawy cytrynowej, oliwę, drobno posiekaną cebulę, kolendrę, cienko posiekany czosnek wraz z imbirem oraz pomidora pokrojonego w kostkę.
Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut.
Przecedzamy zupę przez sitko, dokładnie odciskając to, co na nim osiądzie.
Pastę miso mieszamy z niewielką ilością zupy i wlewamy ją do pozostałej części. Mieszamy.
Przelewamy do miseczki i wrzucamy posiekane tofu oraz wodorosty.

2 komentarze:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...