17.04.2016

CURRY Z BURAKIEM


Składniki:
♥ ugotowany duzy burak
♥ 100g ciecierzycy
♥ pół dużej papryki
♥ marchewka
♥ cebula
♥ szklanka mleka kokosowego z puszki
♥ łyzka oleju kokosowego
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 2 łyżki soku z cytryny
♥ łyżka curry
♥ łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
♥ 1/4 łyżeczki papryki
♥ sól

Wykonanie:
Ciecierzycę gotujemy.
Na patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w plastry oraz posiekaną cebulę. Smażymy 5 minut.
Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz przyprawy i smażymy jeszcze przez minute.
Wlewamy mleko kokosowe, dorzucamy buraka pokrojonego w kostkę oraz ugorowaną ciecierzycę.
Czekamy aż mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut.

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu bardzo interesująco. Curry bardzo dobrze wspominam ze Sri Lanki, nigdzie indziej wege kuchnia tak nie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie curry to dla mnie super odkrycie. Na pewno spróbuję je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...