20.04.2016

wiosenny rarytas - LIŚCIE LIPY

Podejrzewam, że wielu z Was często spaceruje między lipami, ale niewielu kosztowało jej listków.
Pyszne są właśnie teraz na początku wiosny, gdy dopiero zaczynają się rozwijać. Są delikatne, lekko słodkie w smaku, idealne do jedzenia na surowo.

SURÓWKA Z LIŚĆMI LIPY



Na zdjęciu powyżej widać moją wczorajsza surówkę.
Oprócz liści lipy znalazły się w niej: marchewka, rzodkiewka, ziarna słonecznika, kilka kwiatów mniszka, chlust oliwy oraz przyprawy.
Kombinacje są dowolne. Według mnie listki są na tyle smaczne, że smakują same jedzone prosto z drzewa :)


Liście lipy są bogate w celulozę oraz substancje śluzowe, dzięki czemu dobrze służą osobom z zaburzoną pracą jelit.

W pełni rozwiniętych "dorosłych" liści nie polecam. Zdecydowanie tracą na smaku.

5 komentarzy:

  1. o liściach lipy jeszcze nie słyszałam, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze słyszę! Ciekawy pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z liścmi lipy nie ma lipy chyba :D nie wiedziałam, że można je jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. większość liści jest jadalna, ale niewiele jest smaczna jak lipa :)

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...