13.05.2016

PASTA Z CIECIERZYCY Z NATKĄ hummus


Składniki:
♥ szklanka ugotowanej ciecierzycy
♥ 4 łyżki sezamu
♥ 3 łyżki oleju sezamowego
♥ 3 łyżki wody
*trzy powyższe składniki można zastąpić gotową pastą tahini
♥ nieduży pęczek natki pietruszki
♥ łyżka koperku
♥ sok wyciśnięty z połowy cytryny
♥ 2 ząbki czosnku
♥ odrobina soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera.
Jeśli Wasz blender nie radzi sobie z mieleniem ziaren sezamu, zmielcie je najpierw w młynku do maku lub elektrycznym młynku do kawy.
Miksujemy na gładką pastę.
W zależności od upodobań względem konsystencji, można dodawać więcej wody lub oleju.

1 komentarz:

  1. Fajna sprawa, ostatni raz jadłam taką w jednej z poznańskich restauracji (chyba już z pół roku temu) i od tego czasu cały czas myślę o tym,że muszę taką zrobić.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...