07.05.2016

CIASTKA Z MNISZKA

Dużo ostatnio mniszka na blogu, ale chcę zdążyć z publikacją tych przepisów, dopóki nie przekwitnie.
Tym razem powstały ciastka. Takie solidne - dosyć twarde, z dużą ilością tłuszczu, można się kilkoma najeść.


Składniki:
♥ 1/2 szklanki mąki pszennej
♥ 1/3 szklanki mąki gryczanej
♥ 1/2 szklanki płatków mniszka (bez zielonej części - jest gorzka)
♥ 1/2 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić margaryną)
♥ 1/8 szklanki ksylitolu (można użyć cukru)
♥ 1/8 szklanki wody
♥ łyżeczka tymianku
♥ szczypta soli


Wykonanie:
Ksylitol ucieramy z olejem i wodą.
Dodajemy płatki, mieszamy.
Wsypujemy mąki oraz przyprawy.
Ugniatamy ciasto. w razie potrzeby (jeśli się nie klei) dodajemy więcej wody.
Kulę z ciasta wkładamy do miski, zakrywamy szmatką i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 160c.
Ciasto wałkujemy i formujemy spore ciastka. Pieczemy je przez 20 min.
Studzimy , aby nabrały odpowiedniej formy.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, coś innego niż ten wszędzie pojawiający się syrop z mlecza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kilka lat temu ja również zachwycałam się syropem z mniszka. to chyba taki przepis od którego większość osób zaczyna przygodę z kwiatami jadalnymi. pewnie dlatego że popularny i podobny do miodu

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...