22.05.2016

ZUPA Z POKRZYWĄ I BATATEM

Uwielbiam pokrzywę w zupie. Uważam, że nadaje jej wyraźniejszy "cięższy" smak. Obecnie dorzucam pokrzywę niemal do każdej zupy, którą robię (ciekawe kiedy mi się znudzi... po całej zimie bez pokrzywy, raczej nie prędko).


Składniki:
♥ duży batat

♥ 4 pełne garści pokrzywy
♥ szklanka ugotowanej ciecierzycy
♥ cebula
♥ 4 ząbki czosnku
♥ kumin (kmin rzymski), sól, pieprz
♥ 2 łyżki oliwy
♥ 1,5 l. bulionu

Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy. Wrzucamy je do rondla na rozgrzaną oliwę i podsmażamy.
Zalewamy bulionem, wrzucamy pokrojone bataty, przyprawiamy (ja lubię dać dużo kuminu).
Gdy bataty są już prawie ugotowane, dodajemy posiekane liście pokrzywy oraz ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.


1 komentarz:

  1. Widze ze chyba nie zarabiasz na swoim blogu, a możesz polaczyc swoja pasje z zarobkiem, przy twojej pozycji w google możesz niezle zarobic, jest sposób na spieniężenie bloga o niemal kazdej tematyce, wygogluj sobie - jak zarobić na blogu drugą wypłatę

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...